لیست اختراعات مهناز هاشمي روان
مشخصه شيرهاي تخمير شده اروپايي شمالي ويسكوزيته بالا و حالت طنابي شكل آنها مي باشد و وقتي فرآورده با قاشق برداشته شود حالت چسبناكي زيادي مشاهده مي شود. يكي از انواع اين محصولات لانگ فيل بوده كه با نام tatmjolk نيز شناخته مي شود و يك فراورده رايج در سوئد مي باشد. اين تحقيق بر پايه توليد لانگ فيل كه فراورده جديدي در ايران محسوب مي شود مي باشد. در اين پژوهش از استارتر YF-L811 استارتر ماست با قابليت توليد اگزوپلي ساكاريد EPS بسيار زياد وعطر و طعم بسيار ملايم همراه با استارتر نوع DL (با نسبت 1 به 9) به عنوان استارتر ثانويه استفاده شد. براي توليد لانگ فيل از شير با چربي 3/43g/100g پس از افزودن شير خشك بدون چربي 1/5 - 1/7% استفاده گرديد سپس با افزودن استارتر ترموفيل و مزوفيل (با نسبت 1 به 9) به ميزان 1% تيمار 1، 2% تيمار 2 و 3% تيمار 3 لانگ فيل توليد شد و آزمايشات فيزيكي شيميايي و ميكروبي و ارزيابي حسي در روزهاي 5 ، 10، 15 روز پس از توليد در فرآورده نهايي نگهداري شده در دماي 4c انجام گرديد. پس از تجزيه و تحليل داده ها سرانجام تيمار 2 (T2) به عنوان تيمار برتر در توليد لانگ فيل برگزيده شده كه داراي بافتي كش دار همراه با ويسكوزيته بالاو آب اندازي پايين بود. توليد چنين محصولي در كشور ما با ايجاد تغييرات مطلوبي كه آن را مورد پذيرش ذائقه ايراني نمود به عنوان يك محصول جديد علاوه بر اثرات سلامت بخش باعث ايجاد تنوع فرآورده هاي لبني در بازار داخلي مي شود.
ارائه فرآورده هاي غذايي مورد نياز جامعه از مهمترين وظايف صنعت غذاي يك كشور است. امروزه يكي از مشكلات اصلي تغذيه ، مصرف مقادير زياد چربي و مقادير كم فيبر مي باشد كه به افزايش آمار بيماري هاي مربوط به رژيم غذايي مرتبط است. غني سازي مواد غذايي از فيبر و جايگزيني چربي در محصولات پرچرب مانند كيك روغني از راه هاي موثر در ايجاد يك رژيم بهبود دهنده سلامتي است. β-گلوكان موجود در سبوس جو دوسر نوعي جايگزين چربي بر پايه كربوهيدرات مي باشد. در اين تحقيق بدليل ضرر استفاده و يا فقدان انواع آرد تيمار شده گندم ، از تركيب نشاسته اصلاح نشده گندم ، پروتئين سويا و آرد تيمار نشده گندم در فرمولاسيون كيك استفاده گرديد. مشتق تهيه شده از سبوس جو دوسر كه حاوي 10% β-گلوكان مي باشد (Nutrim Oat Bran) در مقادير 20% و40% وزني جايگزين شورتنينگ در فرمولاسيون كيك روغني شدند و اثر اين جايگزيني ها بر روي رطوبت ، چربي ، pH ، حجم ، حجم مخصوص ، ويژگي هاي بافتي و حسي كيك ها مورد بررسي قرار گرفت. نتايج نشان داد كه كيك 20% جايگزين بهتر و مناسبي براي كيك روغني با چربي كامل مي باشد.
زمينه فني با توجه به اينكه در كشورهاي پيشرفته مصرف محصولات پروبيوتيك عملگر و فراسودمند جايگاه مناسبي دارد، در ايران نيز توليد و مصرف فرآورده هاي پروبيوتيك به عنوان مكمل هاي زنده در صنايع غذايي، دارويي و دامپزشكي روند رو به رشدي داشته است. ضرورت استفاده از پروبيوتيك ها به واسطه تعديل فلور ميكروبي روده و افزايش مقاومت در برابر بيماريزاهاي روده اي، محققان را به سوي استفاده از اين محصولات فراسودمند و عملگر به عنوان اجزاي غذايي سوق داده است. همچنين به دليل كافي نبودن غذاهاي سالم در جامعه و شيوع بيماري هاي متعدد از جمله بيماري هاي قلبي و سرطان، توليد چنين محصولات فراسودمندي سلامتي افراد جامعه راتضمين خواهد كرد. مشكل فني از آنجاييكه مصرف چيپس سيب زميني از ديدگاه متخصصان علوم تغذيه مخاطره آميز بوده و سلامتي مصرف كننده را مورد تهديد قرار مي دهد، چيپس سيب زميني عملگر حاوي اجزاي غذايي فراسودمند و با خواص سلامتي بخش، ارگانولپتيكي مطلوب و ارزش غذايي بالاتر مي تواند از اثرات زيان آور اين تنقلات پرطرفدار بكاهد. اجزاء زنده غذايي كه در چيپس سيب زميني عملگر به كار مي رود با اتصال به پيروليز هاي جهش زا كه در طي سرخ كردن سيب زميني در دماي بالا ايجاد ميشوند و همچنين جذب آنها در ديواره سلولي خود، اين پيروليزهاي جهش زا را از بين برده و از اثرات سرطاني چيپس سيب زميني مي كاهند. در واقع هدف از اين اختراع، توليد يك فرآورده غذايي بر پايه غلات مي باشد كه اثرات ضدسرطاني داشته باشد و با دارا بودن ميزان دوز مؤثر از اثرات سلامتي بخش از جهت خواص تغذيه اي، عملگرايي و همچنين مقبوليت بالا براي مصرف كنندگان در گروه هاي سني مختلف، گام اساسي در گسترش غذاهاي سالم در جامعه بردارد. اين فرآورده غذايي توليدي مي تواند مورد استفاده همه افراد جامعه قرار گيرد و مصرف آن در كودكان، با توجه به استفاده پودر آلبومين در فرمولاسيون آن، مي تواند اثر مثبتي در روند رشد كودكان داشته باشد. در پايان بايد متذكر شد، اين فرآورده در كنار ديگر غذاهاي سالم و فراسودمند تحولي در صنعت غذا ايجاد كرده و سرمايه گذاران در زمينه صنعت غذا مي توانند با توليد اين محصول با طعم هاي متفاوت مورد قبول ذائقه مردم، تنوع بيشتري در محصولات غذايي سالم و فراسودمند ايجاد كرده و قدرت و تسلط بيشتري بر بازار پيدا كنند. در اين صورت توليد كنندگان و مصرف كنندگان اين فرآورده توليدي از نتايج اين اختراع بهره مند خواهند شد.
نوشيدني تخميري پروبيوتيك از طريق تلقيح باكتري هاي پروبيوتيك توليد شد. ابتدا مخلوط آب زرشك و آلبالو در دماي ℃80 به مدت 15 دقيقه پاستوريزه شد. بعد از خنك شدن، پروبيوتيك ها با تراكم اوليه 10 به توان 6 و 7 cfu/ml در نسبت هاي مختلف به نوشيدني در دو غلظت 5% و 10% اضافه شدند و براي انجام عمليات تخمير در دماي ℃30 به مدت 72 ساعت انكوباتور گذاري شدند. بعد از اين زمان به يخچال با دماي ℃4 منتقل و براي 4 هفته در اين شرايط نگهداري شد.
بكارگيري تركيب اسانس ميخك هندي و آب پلاسمايي شده براي نگهداري ميوه هاي استوايي (گواوا، آووكادو، انبه) بكارگيري يك تركيب مي باشد كه در آن به كمك آب پلاسمايي شده و اسانس ميخك هندي كه اثر ضد ميكروبي فوق العاده اي دارد به مدت 10 دقيقه عمليات ضدعفوني و از بين بردن كليه عوامل رشد ميكروبي و ايجاد فساد ميوه هاي استوايي را از بين مي برد.. ميوه گواوا ابتدا توسط اسانس ميخك هندي ضد عفوني شده و سپس در آب پلاسمايي شده قرار مي گيرد. در اين فرآيند كليه عوامل بيماري ميوه بطور كامل از بين رفته و موجب سلامت و ايمني محصول و افزايش عمر ماندگاري ميوه هاي گرانبها و گران قيمت استوايي مي گردد. و از تلفات و صدمات و آلودگي هاي حين نگهداري و حمل و نقل به كمك آب پلاسمايي شده و اسانس ميخك هندي جلوگيري نموده و موجب افزايش عمر ماندگاري ميوه هاي استوايي مي گردد
موارد یافت شده: 6